Demi

6 kysymystä karkkien lisäaineista

6 kysymystä karkkien lisäaineista
Olet ehkä kuullut peloteltavan karkkien e-koodeilla. Selvitimme, mistä lisäaineissa on kyse ja mitä aineita on hyvä vältellä.
Julkaistu: 25.11.2015

1. Pitääkö karkkien lisäaineita pelätä?

Voit huokaista helpotuksesta, jos sinua on peloteltu karkkien e-koodeilla. Karkit ovat turvallisia, koska niissä saa käyttää vain tarkan seulan läpäisseitä lisäaineita. Jos lisäaine voi olla haitallinen, sille on määritelty turvaraja, jota enempää ainetta ei tule syödä.  Karkkeja on lähes mahdotonta syödä niin isoja määriä, että lisäaineista olisi vaaraksi. Voit lukea lisää eri e-koodeista Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.

2. Ovatko luonnosta tulevat aineet parempia?

Se, että jokin aine tulee luonnosta, ei tarkoita, että se olisi turvallisempi kuin kemiallisesti valmistettu aine. Luonnonaineetkin voivat olla haitallisia. Jotta niitä voidaan käyttää elintarvikkeissa, niiden on läpäistävä samanlainen seula kuin muidenkin aineiden. Moni karkeissakin käytettävä lisäaine esiintyy myös luonnossa. Esimerkiksi suomalaisten makeisten väriaineet tulevat melkein aina luonnosta, kuten viinirypäleen kuoresta tai porkkanasta.

3. Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineet antavat karkeille esimerkiksi rakennetta, väriä, happamuutta tai makeutta.

4. Voiko lisäaineille olla allerginen?

Tutki pussin ainesosaluetteloa, jos olet allerginen jollekin. Harvat karkkien lisäaineet allergisoivat. Se, että joku allergisoituu, ei myöskään tarkoita, että aine kannattaa kieltää. Eihän maitoa tai omeniakaan ole kielletty, vaikka jotkut ovat allergisia niille. Irtokarkit eivät ole paras valinta allergikolle, sillä eri karkkeja otetaan usein samalla kauhalla, jolloin esimerkiksi toffeen maito, lakritsin vilja tai suklaakarkkien pähkinä voi levitä laarista toiseen.

5. Ovatko atsovärit vaarallisia?

Pahamaineisia atsovärejä on hyvä vältellä, koska niiden on epäilty aiheuttavan ylivilkkautta ja yliherkkyysoireita. Niitä ei kuitenkaan ole koskaan käytetty Suomessa paljoa, ja nykyäänkin niitä on suomalaisissa elintarvikkeissa äärimmäisen vähän. Atsovärejä on joskus kirkkaanvärisissä ulkomaisissa karkeissa. Atsovärit tunnistaa näistä e-koodeista: E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180.

6. Voiko lisäaineista tulla vatsa kipeäksi?

Sokerialkoholeja, kuten ksylitolia tai sorbitolia, sisältäviä karkkeja kannattaa välttää, koska ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Euroopan unionin maissa niitä sisältävissä tuotteissa lukee aina ”liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia”. Sokerialkoholeja on myös purkassa, mutta sitä tulee tuskin syötyä niin isoja määriä, että saa vatsavaivoja.

 

Harkitsetko karkkilakkoa? Demi 12/2015 kertoo, miksi se ei kannata.

Lue lisää:

Asiantuntija: Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen

Kommentoi »