Demi

5 x tyttö, joka muutti maailmaa

5 x tyttö, joka muutti maailmaa
Nämä viisi tyttöä ovat muuttaneet teoillaan tuhansien ihmisten elämää parempaan suuntaan – ja yksi heistä on palkittu siitä Nobelin rauhanpalkinnolla.
Julkaistu: 10.10.2014

1. Malala Yousafzai sai Nobelin rauhanpalkinnon

Pakistanilainen Malala alkoi pitää 13-vuotiaana blogia, jossa hän puolusti lasten ja erityisesti tyttöjen oikeuksia käydä koulua. Vuosi sitten Taliban-liikkeeseen kuuluva mies ampui häntä päähän ja niskaan. Malala toipui kuin ihmeen kaupalla. Nyt 16-vuotias Malala on jatkanut tyttöjen oikeuksien puolustamista, entistä voimakkaammin. Malala sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Kailash Satyarthin kanssa tekemästään työstä lasten oikeuksien hyväksi. Malalan tarinasta on julkaistu myös kirja Minä olen Malala (Tammi 2014).

2. Anna Rukko kerää rahaa Lastensairaalalle

Anna Rukko, 17, aloitti muutama vuosi sitten varainkeruun uudelle Lastensairaalalle. Hän myy itse tekemiään koruja Facebook-ryhmän kautta. Tuotto menee suoraan Lastensairaalan keräystilille. Anna on itse sairastanut melanoomaa ja joutunut viettämään vanhassa Lastensairaalassa monia viikkoja.

3. Riikka Karppinen taistelee luonnon puolesta

Sodankyläläinen Riikka Karppinen ryhtyi 16-vuotiaana suojelemaan näkyvästi Viiankiaavan Natura-aluetta, jonne suunniteltiin nikkelikaivosta. Häntä on haastateltu muun muassa Euroopan suurimpaan viikkolehteen Der Spiegeliin. Tällä hetkellä Riikka on Sodankylän ensimmäinen Vihreiden edustaja kunnanvaltuustossa. 

4. Claudette Colvin vähensi rasismia

Afroamerikkalainen Claudette Colvin oli 15-vuotias, kun hän kieltäytyi siirtymästä bussissa vaaleaihoisen tieltä vuonna 1955. Tästä hyvästä hänet pidätettiin. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Rosa Parks teki samoin. Claudetten ja Rosan vastarinta johti siihen, että korkein oikeus julisti busseissa tapahtuvan rotuerottelun perustuslain vastaiseksi. Molemmista naisista tuli tunnettuja ihmisoikeusaktivisteja.

5. Anne Frank antoi kasvot sodan uhreille

Juutalaistyttö Anne Frank tuli kuuluisaksi toisen maailmansodan jälkeen, kun hänen päiväkirjansa julkaistiin. Siinä Anne kertoo, miltä tuntuu piileskellä natseja vuosia ahtaassa asunnossa perheen kanssa. Kirja kannattaa lukea, sillä se osoittaa liikuttavalla tavalla, miten samanlaisia 13-vuotiaat tytöt olivat toisen maailmansodan aikana kuin nykyäänkin: riitoja vanhempien kanssa, ihastumista ja tunteen paloa.

Kommentoi »