Demi

5 x tarkista asenteesi ja menesty

5 x tarkista asenteesi ja menesty
Tyttöjen viikko: Ahkeruus ja kiltteys eivät ole avaimia menestykseen, vaikka ovatkin tärkeitä. Myös laiskuutta tarvitaan.
Julkaistu: 8.10.2014

Charli XCX osaa rentoutua kovan työn vastapainoksi.

1. Ole laiska. Usein luullaan, että ahkerat menestyvät koulussa huonosti. Se ei pidä paikkaansa, sillä oikeaoppinen laiskottelu on opiskelun kannalta hyödyllistä. Tutkimusten mukaan laiskat ihmiset eivät uuvu ja stressaannu yhtä helposti kuin muut. He keskittyvät täysillä sen hetken, kun tekevät jotain, mutta eivät ota asioista paineita muulloin. Laiskat ihmiset keksivät luovia tapoja tehdä läksyt nopeammin ja tehokkaammin. Laiskotellessa aivot pääsevät huilaamaan, jolloin seuraava opiskelusessio sujuu helpommin, ja saatat saada uusia ideoita. Laiskottelun hyviä puolia kannattaa hyödyntää vaikka kokeisiin lukiessa.

2. Tapaa kavereita. Kavereiden kanssa opiskelu voi tutkitusti parantaa opiskelumotivaatiota ja koulumenestystä. Samalla lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun tehtävien teko ei vie aikaa kavereiden näkemiseltä. Samalla voi rentoutua ja nauraa. Muistakaa antaa palautetta ja kehua toisianne.

3. Keskity vahvuuksiisi. Pettymyksistä selviää paremmin, kun ei ajattele, että täytyisi olla kaikessa hyvä. On tutkittu, että ylitunnolliset ja kunnianhimoiset ihmiset uupuvat helpoiten. Jatkuva väsymys voi kieliä siitä, ettet tunne omia rajojasi. Suuntaa siis kunnianhimosi hyödylliseltä tuntuviin asioihin, joissakin asioissa riittää, että suoriudut jotenkuten. Älä vertaile itseäsi muihin. Aina löytyy joku, joka on sinua jossakin asiassa parempi. Tärkein kilpakumppanisi olet sinä itse.

4. Kehu itseäsi. Kun onnistut jossakin, kehu ajatuksissasi itseäsi: ”Onnistuin tosi hyvin tässä. Hyvä minä!” Se voi tuntua aluksi hassulta, mutta käythän ajatuksissasi muutenkin jatkuvaa vuoropuhelua itsesi kanssa. Palkitse onnistuminen vaikka järjestämällä itsellesi pienet juhlat. Kokkaa lempiruokaasi ja katso hyvä elokuva.

Muista myös puhua itsellesi nätisti ja olla lempeä. Vaikka unohtaisit jotakin tärkeää tai epäonnistuisit, älä säti itseäsi. Totea vain, että tällä kertaa kävi näin, nyt kohti uusia haasteita. Ensi kerralla sujuu paremmin.

5. Tee virheitä. Oletko harjoitellut hartaasti esitelmää, mutta luokan edessä takeltelet ja unohdat tärkeitä kohtia. Hyvä! Jokaisesta virheestä opit hieman enemmän. Musiikissa ja urheiluharrastuksessa uuden taidon oppiminen vaatii kymmenentuhatta toistoa, ja jatkuva harjoittelu kuuluu myös elämään. Virheiden tekeminen tarkoittaa, että olet uskaltanut kokeilla uusia asioita. Et olisi koskaan oppinut edes kävelemään, ellet olisi ensin kaatunut kerta toisensa jälkeen.

Lue myös pienet ihanat vinkit siihen, mikä keventää rankkaa viikkoa.

Juttu on muokattu artikkelista Asenne uusiksi, joka on julkaistu Demissä 4/2011. Artikkelia varten haastateltiin tutkija Noona Kiurua ja professori Katariina Salmela-Aroa Jyväskylän yliopistosta. Lähde: Jenni Pääskysaari: Kompassi. Jennin kirja sinulle

Kommentoi »