Demi

5 x ratkaisu opiskelupulmaan

5 x ratkaisu opiskelupulmaan
Mihin kouluun hakisin? Mitä tarkoittaa valintayhteistyö? Voinko ottaa opiskelupaikan vastaan, vaikken aikoisi opiskella siinä? Koulutusneuvoja vastasi teitä askarruttaviin kysymyksiin.
Julkaistu: 18.3.2015

En tiedä, mitä haluan opiskella

Kysymys: Olen (toivon mukaan) tämän kevään ylioppilas ja täysin pihalla siitä, mitä haluan opiskella. AMKit ja yliopistot tuntuvat vierailta, joten päädyin eilen hakemaan ammattikouluun ravintola-alalle. Olen toivoton, sillä suunnilleen kaikki alat ovat samalla viivalla, eikä monikaan niistä nouse ylitse muiden (paitsi ehkä tämä ravintola-ala, mutta siitäkin olen epävarma). Mitä minun siis kannattaa tehdä, että saan varmuutta alavalintoihini?

pahvinkeitin

Vastaus: Sinun kannattaa ehdottomasti hakeutua ammatinvalinnanohjaukseen. On hyvä, että olet tehnyt nettitestejä. Ne voivat antaa jotain suuntaa, mutta yksin niiden perusteella ei kannata tehdä isoja valintoja. Koska hakuaika korkeakouluihin on jo menossa, asialla on jo kiire. Nopeimmin saat ammatinvalinnanohjausta soittamalla Työlinjan uraohjauksen päivystysnumeroon puh. 0295 020 720 maanantaisin ja torstaisin klo 12–16. Ravintola-ala voi hyvinkin olla sinulle juuri se oikea vaihtoehto. Nyt olisi hyvä saada vahvistusta valinnallesi.

 

Mitä tarkoittaa ammattikorkeakoulujen valintayhteistyö?

Kysymys: "Ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyötä, jossa samaan valintaryhmään kuuluvat koulutukset hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun valintakokeen."

Lainattu erään oppilaitoksen sivuilta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Että valintakoe tarvitsee käydä tekemässä vain yhdessä ammattikorkeassa jos hakee pariin eri ammattikorkeaan samaa opiskelemaan?

Mour

Vastaus: Juuri oikein olet asian ymmärtänyt :) Jos ammattikorkeakoulut tekevät valintayhteistyötä, ei sinun tarvitse osallistua kuin yhteen valintakokeeseen. Muut oppilaitokset hyödyntävät tätä samaa koetta.

Missä valintakoe järjestetään?

Kysymys: Haen sekä Turkuun (1.) että Seinäjoelle (2.) opiskelemaan samaa alaa ja nämä paikat tekevät alalla valintakoeyhteistyötä. Kumpaan paikkaan valintakoekutsu tulee? Toivottavasti ykköspaikkaan eli Turkuun. Viime vuonna hain vain Turkuun tuolle alalle ja pisteet ainakin silloin riitti pääsykoekutsuun.

meikäpoikaXD

Vastaus: Eri aloilla on hiukan eri käytäntö. Tässä on useamman alan käytännöt:

Tekniikan alalle haettaessa voit itse valita kokeensuorituspaikan hakulomakkeella. Liiketalouden alalla kutsu valintakokeeseen tulee hakulomakkeella valitsemaasi ylimpään liiketalouden hakukohteeseen. Sosiaali- ja terveysalalle haettaessa saat kutsun sinne minne koulumenestyspisteesi riittävät valitsemissasi hakukohteissa.

Voinko ottaa vastaan koulupaikan, vaikka haen muualle?

Kysymys: Viime vuonna otin AMK-paikan vastaan mutta olin poissaolevana koska luin välivuoden avoimessa yliopistossa sitä "ykköstoive-alaa", johon ajattelin hakea myös tämän vuoden haussa.

Sain muutama viikko sitten AMK:sta kirjeen, jossa pyydettiin 30.4. mennessä ilmoittamaan olenko paikalla seuraavalla lukukaudella, mutta enhän mä voi tietää sitä varmasti ennenkun tämän vuoden hakujen tulokset tulee! Aion siis tottakai aloittaa tuon AMKn mikäli en tässäkään haussa saa yliopistopaikkaa, mutta jos saan niin en aio koskaan aloittaa tuota AMKta. Voinko siis ilmoittautua paikallaolevaksi mutta silti yrittää hakea toista paikkaa?

Silkkisiili

Vastaus: Voit ilmoittautua läsnäolevaksi, vaikka hakisit yliopistopaikkaa. 

Voinko pitää välivuoden ennen opintojen aloittamista?

Kysymys: Haluaisin opiskella biologiaa tai maantiedettä (tai molempia) jossakin päin Suomea, mutta sitä ennen haluan viettää välivuoden ulkomailla tehden vapaaehtoistyötä yms. Saan lakin päähäni keväällä 2016. Haen samana keväänä yliopistoihin. Jos saan paikan jostain, voinko hyväksyä paikan ja lähteä vuodeksi muualle? 

Vastaus: Sinun kannattaa tarkistaa asia yliopiston nettisivuilta. Yliopistot eivät yleensä anna lykätä opintojen aloitusta muuta kuin pätevistä syistä. Välivuosi ei ole pätevä syy. Käytäntö poikkeaa kuitenkin jonkin verran yliopistoittain, joten kannattaa tarkistaa asia suoraan yliopistosta. 

Kysymyksiin vastasi koulutusneuvoja Kirsti Työlinjan koulutusneuvonnasta.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia!

Hyödyllisiä linkkejä

Kommentoi »