Demi

5 kysymystä raskausarvista

5 kysymystä raskausarvista
Raskausarpi on harhaanjohtava nimi, koska niitä voi tulla kaikille. Lue, mistä venytysarvet johtuvat ja voiko niille tehdä mitään.
Julkaistu: 11.11.2015

1. Kenelle voi tulla raskausarpia?

Raskausarpien toinen nimitys on venytysarpi. Se on terminä kuvaavampi, sillä arpijuovia tulee myös miehille ja naisille muulloinkin kuin raskauden aikana. Ihmiset ovat eri tavoin herkkiä venytysarpien syntymiselle. Joillekuille niitä tulee helpommin kuin toisille, ja taipumus venytysarpiin voi olla perinnöllinen.

2. Mistä raskausarvet johtuvat?

Kun iho syystä tai toisesta venyy nopeasti, siihen tulee pieniä ja vaarattomia repeämiä, jotka näkyvät iholla arpina. Näin voi tapahtua esimerkiksi murrosiässä, kun kasvaa nopeasti. Nuorilla venytysarpia tulee usein esimerkiksi lantioon, rintoihin ja reisiin. Treenaamisesta johtuva lihasten kasvu voi myös aiheuttaa venytysarpia, samoin kuin nopea painonnousu.

3. Miltä raskausarvet näyttävät?

Aluksi arvet ovat punoittavia ja leveitä. Ajan mittaan ne vaalenevat ja ohenevat eli muuttuvat huomaamattomammiksi.

4. Miten raskausarvista pääsee eroon?

On paljon kosmetiikkaa, jonka väitetään tepsivän raskausarpiin. Kuitenkaan millään voiteella, geelillä tai muulla tuotteella ei ole tutkitusti tehoa arpien ehkäisyssä tai häivyttämisessä.

5. Voiko arpia ehkäistä jotenkin?

Niiden syntymistä on monesti vaikea ehkäistä, sillä murrosiän kasvuvauhtia on mahdotonta säädellä. Venymäarvet ovat normaali osa kehoa, ja niitä on enemmän tai vähemmän kaikilla, myös normaalipainoisilla. Muista, ettei kukaan muu kiinnitä ulkonäköösi yhtä paljon huomiota kuin sinä itse. Oman vartalon vertaaminen muihin kannattaa lopettaa, koska se aiheuttaa vain surkean olon.

Naiset kertovat, miksi rakastavat raskausarpiaan:

Lue lisää:

Kommentoi »