Demi

4 x parhaat tyttöleffat

4 x parhaat tyttöleffat
Tyttöjen viikko: Näissä elokuvissa pääosissa ovat vahvat naiset. Testaa myös, onko oma suosikkileffasi todellisuudessa macho.
Julkaistu: 9.10.2014

The Heat (2013)

Maailma on täynnä hauskoja naiskoomikoita Tina Feysta Kristen Wiigiin ja Krisse Salmisesta Armi Toivaseen. Silti vain harvoin tehdään komedioita, joissa pääosissa olisivat naistoverukset. Poikkeus on The Heat -elokuva, jossa Sandra Bullock ja Melissa McCarthy esittävät poliisiparia. Erilaista on se, ettei leffassa revitä huumoria poliisien sukupuolesta. 

– Meitä ei kiinnostanut luoda kahta sekopäistä poliisia, jotka ovat huonoja työssään ja taistelevat autossa huulipunasta. Hahmomme ovat päteviä poliiseja, Melissa McCarthy sanoo about.comin haastattelussa.

Monien elokuvien naishahmoja rajoittaa se, että niiden tehtävä on miehen miellyttäminen. Tyttöystävän tai rakastajattaren kuuluu olla seksikäs ja ihana, ja lopputulos on usein kaukana todellisuudesta. Tietenkään kiroilu tai piereskely ei ole kaikista terävintä huumoria, mutta sen näyttäminen on tärkeää yleissivistystä miehille.

– Leffoista tulee hauskempia, kun naisia ei sensuroida. Me kiroilemme ja puhumme kuin rekkakuskit. On turha väittää, etteivät naiset käyttäydy joskus niin. Sitä tapahtuu oikeasti koko ajan! Sandra Bullock sanoo. 

 

Varjojen kaupungit - Luukaupunki (2013)

Luukaupunki-elokuva perustuu Varjojen kaupungit -kirjasarjan ykkösosaan. Tarina kertoo teini-ikäisestä Clarysta (Lily Collins), jonka äiti kaapataan. Selvittäessään katoamista Clary saa kuulla olevansa yliluonnollista maailmaa valvova varjometsästäjä. Hän tutustuu varjometsästäjäryhmään, joka ryhtyy auttamaan Clarya. Jamie Campbell Bower esittää ylimielistä Jacea, komeaa ja lahjakasta varjometsästäjää, johon Clary ihastuu.

Demin haastattelussa Lily sanoo voivansa silti samaistua roolihahmoonsa.

– Tunnen olevani kuin Clary monin tavoin. Hän etsii itseään ja saa itsevarmuutta tarinan edetessä kuin kuka tahansa nuori. Claryn tapauksessa kaikki vain sattuu tapahtumaan fantasiamaailmassa. 

Lilyn mielestä rakkauspulmat ovat vain sivujuonne.

– Claryn elämä ei ala tai pääty pojan takia. Perhe ja yliluonnollisiin voimiin totutteleminen on hänelle tärkeämpää. Kolmiodraama ei siis jätä itse tarinaa varjoonsa, hän sanoo. 

Me ollaan parhaita! (2013)

Lukas Moodyssonin Me ollaan parhaita! -leffassa 13-vuotiaat tytöt perustavat punkbändin 1980-luvun Tukholmassa. Bobo, Klara ja Hedvig tekevät rohkeasti omaa juttuaan, vaikka punk ei ole suosiossa ja moni ilmoittaa, etteivät tytöt voi soittaa bändissä. 

Moodysson kertoi Demin haastattelussa, miksi hän haluaa ohjata elokuvia tytöistä.

– Ehkä siksi, että koen itse olevani enemmän feminiininen kuin maskuliininen henkilö. Vaimoni on meillä se, jolla pysyy vasara kädessä. Minä taas kokkaan, ja jos olen kauan pois kotoa, kasvit kuolevat.

 

Lucy (2014)

Scarlett Johansson näyttelee Lucy-elokuvan (2014) nimiroolissa Lucya, joka joutuu huumekartellin sieppaamaksi.  Hän ei jää avuttomaksi uhriksi, vaan Lucysta tulee superälykäs taistelija. Hahmo on virkistävä, koska naispuolisia toimintasankareita ei ole liikaa.

Macholeffan kaava

Mistä tietää, onko leffassa vahvoja naishahmoja? Alison Bechdel loi jo vuonna 1985 sarjakuvassaan kolmen kysymyksen patteriston tämän selvittämiseksi. Yllättävän harva leffa läpäisee näitä kriteereitä:

  • Leffassa on vähintään kaksi nimettyä naishahmoa.
  • Naiset puhuvat keskenään ainakin kerran.
  • Puheenaihe ei liity miehiin.

Tsekkaa myös mahtava Brooklyn 99 -sarja ja lue lista elokuvista, jotka muuttavat elämäsi.

Kommentoi »