Demi

4 x mitä sinun tulee tietää pissastasi

4 x mitä sinun tulee tietää pissastasi
Mitä virtsan väri kertoo ja kuinka monta kertaa päivässä on normaalia käydä pissalla? Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin.
Julkaistu: 1.4.2016

1. Kuinka paljon pissaa erittyy päivässä?

Ylimääräinen neste ja osa kuona-aineista poistuvat kehosta virtsana, jota erittyy vuorokaudessa 1–2 litraa. Määrään vaikuttavat juotu nestemäärä ja hikoilun kautta kehosta poistunut neste.

2. Miksi virtsa on joskus rusehtavaa?

Pissan väri voi vaihdella hailakan kellertävästä tumman keltaiseen, liki rusehtavaan. Tumma virtsa kuumana hellepäivänä on merkki liian niukasta juomisesta. Joskus myös syöty ruoka, lääkkeet ja vitamiinitabletit voivat värjätä virtsaa. Esimerkiksi punajuuri voi värjätä pissan punaiseksi.

3. Kuinka monta kertaa pitää käydä pissalla päivässä?

Virtsarakko vetää aikuisella lähes puoli litraa nestettä. Näin ollen wc-käyntejä tulee vuorokaudessa noin 3–5. Jos on juonut paljon, pissakäyntien määrät nousevat.
Niin sanotun tiheävirtsaisuuden raja on yli kahdeksan vessareissua päivässä tai tarve nousta yöllä useamman kerran pissalle. Tiheävirtsaisuus johtuu yleensä runsaasta juomisesta mutta myös muut syyt ovat mahdollisia. Mene lääkäriin, jos joudut öisin jatkuvasti nousemaan vessaan pissahädän takia, eikä juomisen rajoittaminen illalla poista ongelmaa.

4. Mitä tehdä, jos virtsaaminen sattuu?

Kirvely tai kipu pissatessa on usein oire virtsatietulehduksesta, joka johtuu siitä, että virtsarakkoon on päässyt suolistobakteereita virtsaputken kautta iholta ja limakalvolta. Muita tulehduksen oireita ovat tiheä pissaamisen tarve ja tunne siitä, että rakko ei tyhjene. Virtsa voi alkaa haista erilaiselta kuin normaalisti. Myös alaselkä ja vatsa voivat olla kipeitä.
Lievä tulehdus voi parantua runsaalla juomisella, mutta jos oireet ovat voimakkaat, mene lääkäriin. Tulehdus todetaan virtsanäytteen avulla, ja se on helppo hoitaa antibiooteilla.
Kirvelyä pissatessa voi aiheuttaa myös virtsaputken suun limakalvon ärtyneisyys esimerkiksi hiivatulehduksen yhteydessä. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa pissatessa kipuja. Jos olet harrastanut seksiä ja epäilet seksitautia, varaa heti aika lääkäriltä seksitautitesteihin.
Asiantuntija: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue lisää

Keskustele alapään terveydestä.

Kommentoi »