Demi

4 askelta parempaan itsetuntoon

4 askelta parempaan itsetuntoon
Lopeta vertailu muihin. Se on paras keino olla tyytyväisempi itseensä.
Julkaistu: 6.8.2014

Jennifer Lawrencen paras kaveri Laura Simpson ei ole leffatähti, mutta ystävyys toimii silti. Lauran on kuitenkin parempi olla vertailematta itseään Oscarin voittaneeseen maailmantähteen.

Itsetuntosi paranee jo asennemuutoksella. Kaikki eivät ole hyviä kaikessa, joten kannattaa keskittyä muuhun kuin omiin huonoihin puoliin.

Tilanne: Raahaudut aamulla kouluun rättiväsyneenä, räjähtäneenä ja äreänä. Aamut ovat mielestäsi kamalia. Kaverisi rientää paikalle raikkaana, täydellisessä meikissä ja ihanissa vaatteissa. Hän kertoo jo käyneensä lenkillä. Tunnet itsesi saamattomaksi.

1. Ajattele näin: Kaverisi on selvästi aamuihminen, joka saa eniten aikaan ennen auringonnousua – ja nousee kenties aikaisin ihan vain meikkaamaan. Sinulle illat ovat kenties tehokkainta aikaa, sinä teet läksyjä tai ulkoilet. Ihmisillä on erilainen päivärytmi, eikä yksi ole toista parempi.

Tilanne: Luit kokeeseen viikkoja ja piirtelit sivukaupalla käsitekarttoja. Silti kokeesta napsahti seiska. Paras kaverisi kertoi pläränneensä koealueen läpi edellisenä iltana ja esittelee silti paperissa komeilevaa kymppiä. Kiroat tyhmyyttäsi.

2. Ajattele näin: Luet kenties väärällä tavalla. Ota selvää, olisiko jokin muu opiskelutekniikka tehokkaampi. Ehkä kaverisi kuuntelee tunneilla korva tarkkana, kun sinä piirtelet vihkon takasivulle haaveillen Ole siis hereillä tunneilla. Moni kaveri myös jättää kertomatta totuuden siitä, paljonko oikeasti lukee kokeeseen. Saattaa olla, että kympin saaja on lukenut paljon enemmän kuin antaa ymmärtää. Sitä paitsi, mihin sitä kokeen kymppiä tarvitaan!

Tilanne: Ostit uudet farkut, jotka ovat mielestäsi täydelliset. Koulussa huomaat, että koulun kaunotar on hankkinut tismalleen samat housut, ja hän näyttää niissä mielestäsi paljon paremmalta. Farkut tuntuvatkin yhtäkkiä ihan tyhmiltä ja tunnet itsesi rumaksi.

3. Ajattele näin: Muistele, millainen olo sinulla oli farkut ostaessasi. Ostit ne, koska ne näyttivät ja tuntuivat hyvältä. Näytät juuri siltä kuin näytät, ja jos et keskity murehtimiseen, näytät ihan varmasti paremmalta. Yhdellä on ihana pylly, toisella ihana hymy - ja ihanuus on aina katsojan mielessä. Omia hyviä puolia kannattaa korostaa. Itsevarmuus kaunistaa ihmistä enemmän kuin yksikään vaate.

Tilanne: Olet toivottoman ihastunut muttet saa tunteillesi vastakaikua. Sen sijaan parhaan kaverisi ympärillä pyörii jatkuvasti toinen toistaan kiinnostavampia tyyppejä. Mietit, mikä sinussa on vikana.

4. Ajattele näin: Älä keskity vain ihastukseesi tai siihen, mitä sinusta ajatellaan. Keskity sen sijaan muihin ihmisiin. Kaveri, jonka ympärillä kiinnostavat tyypit viihtyvät, suhtautuu todennäköisesti avoimin mielin ja kiinnostuneesti kaikkiin uusiin tuttavuuksiin. Ota siis sinäkin tilanteesta ilo irti. Kaverisi kautta voit itsekin tutustua mielenkiintoisiin tyyppeihin.

Juttu on julkaistu Demissä 1/2011

Kommentoi »