Demi

3 x nainen tietokoneiden kehityksen etujoukoissa

3 x nainen tietokoneiden kehityksen etujoukoissa
Nämä kolme historian naista ovat vaikuttaneet siihen, että sinä luet tätä tekstiä juuri nyt.
Julkaistu: 9.10.2015

Sunnuntaina 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjenpäivää. Lisäksi tällä viikolla on vietetty Women In Tech -viikkoa, jonka tavoite on saada lisää naisia teknologia-aloille.  Nämä kolme edelläkävijänaista ovat erinomaisia roolimalleja teknologiasta innostuneille tytöille.

Ada Lovelace suunnitteli ensimmäisen tietokoneohjelman

Ada Lovelace (1815–1852) oli englantilainen matemaatikko ja kirjailija. Hän visioi koneen, jonka voi ohjelmoida tekemään muutakin kuin käsittelemään numeroita. Toisin sanoen, häntä pidetään maailman ensimmäisen tietokoneohjelman kehittäjänä.

Grace Hopper käänsi bitit englannin kielelle

Amerikkalaisen Grace Hopperin (1906–1992) aikaan tietokoneet toimivat ykkösten ja nollein numerosarjoilla. Jos kirjoitti yhdenkin numeron väärin, kone pysähtyi. Hopper alkoi kääntää ohjelmointikieltä aakkosiksi. Hopperin työ johti COBOLin*, yhden maailman ensimmäisistä ohjelmointikielistä, kehittämiseen.

Jean Bartik vaikutti tietokoneohjelmointiin

Amerikkalaismatemaatikko Jean Bartik  (1924–2011) kuului ENIAC-naisjoukkoon, joka ohjelmoi ensimmäistä täysin elektronista yleiskäyttöistä tietokonetta sotilaallisiin tarkoituksiin. ENIAC-koneen suunnittelutyö vaikutti huomattavasti nykyisten tietokoneiden kehityksen.

Lähde: Tuuti Piippo: Futuremakers (2014) PS-Kustannus

*kirjoitusvirhe korjattu: ohjelmointikielen nimi on COBOL, ei CONOL

Kiinnostaako pelit, puhelimet, tietokoneet, vlogit tai koodaus? Demi on aloittanut Tytöt ja teknologia -hankkeen, josta saat tietoa ja inspiraatiota aiheesta.

Kommentoi »