Demi

3 x Kirjoita puhe nopeasti

3 x Kirjoita puhe nopeasti
Parhaita puheita on harvoin harjoiteltu päiväkausia. Näillä vinkeillä teet vaikka huomiseksi tunteita herättävän puheen, josta innostut itsekin.
Julkaistu: 16.11.2015

1. Anna tunteiden näkyä

  • Jäikö puhe tekemättä, koska aihe on tylsä? On vaikea herättää tunteita yleisössä, jos oma puhe ei hetkauta itseäkään. Vihainenkin puhuja pärjää paremmin kuin ameeba. Ja toisaalta ei haittaa yhtään, vaikka jännityksesi näkyisi muille.
  • Opettajalle on usein ok, että vaihdat aihetta lennosta, kunhan noudatat tehtävänantoa. Älä muokkaa poliittista puhetta juhlapuheeksi, mutta voit vaihtaa eläinkokeiden puolustamisesta koulupukujen vastustamiseen. Viime tipassa on järkevää valita aihe, josta tiedät jo paljon.

Selena Gomez piti lyhyen juhlapuheen Amy Schumerille Hollywood Film Awardseissa tammikuussa. Hän uskalsi laittaa itsensä likoon, mikä teki puheesta koskettavan: "Amy, olet inspiroinut minua siten, etten ota itseäni liian vakavasti. Lisäksi saat minut jatkuvasti tuntemaan, että olen tosi kova tyyppi, vaikka enimmäkseen en ole."

2. Sano vain yksi asia

  • Mitä haluat yleisön tuntevan tai oppivan? Kiteytä puheesi pääajatus yhteen lauseeseen, kuten ”Naisten pitäisi käydä armeija”.
  • Listaa faktoja ja käytännön esimerkkejä, jotka tukevat väitettäsi. Älä lähde sivupoluille. Hyvä puhe on yllättävän yksinkertainen.

Esimerkiksi tämä runoilija-opettaja Clint Smithin tehokas puhe kestää alle viisi minuuttia, mutta se on tehokas. Viesti on yksinkertainen ja tehokas: käytä ääntäsi, sillä hiljaisuus on vaarallista.

3. Herätä yleisön mielenkiinto kuvilla

  • Katsekontakti ja hymy ovat pomminvarma pikafiksaus mille tahansa esitykselle. Yleensä puhe onnistuu, jos saat yhteyden yleisöön. Vastaavasti hyväkin sisältö menee hukkaan, jos mumiset suoraan paperista.
  • Kuvan tai esineen näyttäminen on helppo keino herättää kuulijoiden mielenkiinto. Näytä kuva upeasta graffitiseinästä, jos puheessa vaadit kotikaupunkiisi laillista paikkaa graffitien taiteiluun. 

Tässä puheessa sosiaalipsykologi Amy Cuddy puhuu superkiinnostavasti siitä, miten kehonkieli vaikuttaa ihmiseen ja miten vartalon asento voi nostaa tai laskea itsevarmuutta. Hän tehostaa puhettaan esimerkiksi julkkisten ja eläinten kuvilla. Puheesta saa myös hyviä vinkkejä siihen, miten vaikkapa esitelmää tai puhetta pitäessä voi käyttää kehonkieltä.

 

 

Asiantuntijat: psykologi Ville Ojanen, äidinkielenopettaja Tiia Tempakka, äidinkielenopettaja Iina Luosujärvi

Lue myös

Kommentoi »