Demi

3 x itse tehty karkki

3 x itse tehty karkki

Joulukalenteri: Tee itse herkullinen joululahja. Rocky road fudge, tryffelit ja mantelisuklaa syntyvät superhelposti.
Teksti Janni Vanhanen
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Rocky road -fudge

400 g valkosuklaata, maitosuklaata tai tummaa suklaata

1 prk kondensoitua maitoa

2 rkl voita

2–3 dl suolattuja pähkinöitä, kuten maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä, rouhittuna

2–3 dl vaahtokarkkeja pilkottuna

2–3 dl karkkeja, kuten amerikanpastilleja tai ranskanpastilleja, rouhittuna

1. Vuoraa noin 20 x 20 cm vuoka leivinpaperilla. Myös pyöreä vuoka käy tarvittaessa.

2. Mittaa pinnoitettuun kattilaan suklaa, kondensoitu maito sekä voi. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Anna jäähtyä muutama minuutti ja sekoita joukkoon puolet pilkotuista pähkinöistä, vaahtokarkeista ja amerikanpastilleista.

3. Kaada suklaaseos vuokaan ja tasoita pinta. Painele loput pähkinät ja karkit pinnalle.

4. Nosta vuoka jääkaappiin useaksi tunniksi, mieluiten yön yli, kunnes fudge on jähmettynyt kunnolla.

5. Leikkaa levy vinoneliöiksi tai neliöiksi. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Fudge säilyy niin noin kaksi viikkoa.

Tryffelit

1 ¾ dl kuohukermaa

200 g tummaa suklaata

(0,5 dl Marianne- tai turkinpippurirouhetta)

Pinnalle:

Marianne- tai turkinpippurirouhetta, strösseleitä, suklaarouhetta tai mustikkajauhetta

1. Rouhi suklaa veitsellä pieniksi paloiksi.

2. Kuumenna kerma kattilassa. Lisää rouhittu suklaa ja sekoittele pohjaa myöden, kunnes seos on tasaista.

3. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa ja sekoita sitä välillä. Ota seos pois jääkaapista, kun siitä pystyy pyörittämään käsin palloja. Lisää lopuksi halutessasi marianne- tai turkinpippurirouhe.

4. Pyörittele massasta kaakaojauhotetuin käsin palloja ja kierittele ne valitsemassasi kuorrutteessa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Tryffelit säilyvät niin noin viikon.

Mantelisuklaa

3 rkl voita

3 rkl siirappia

1 dl sokeria

1 dl mantelijauhetta

150 g maitosuklaata

1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää siirappi, sokeri ja mantelijauhe.

2. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10–15 min, kunnes se alkaa irrota kattilan reunoilta. Varo, ettet polta seosta.

3. Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä se nopeasti ohueksi levyksi. Jätä jähmettymään.

4. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja levitä se levyn pinnalle. Anna jähmettyä jääkaapissa ja taittele paloiksi. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Mantelisuklaa säilyy niin kaksi viikkoa.

Lisää ihanan makeita lahjaideoita:

Brasilialaiset suklaamakeiset brigadeirot

Söpö karkkisushi

Hauska keksipurkki ja helpot myslipatukat

Kokeile myös itse tehtyä omenaglogiä ja jouluista juustokakkua.

Julkaistu: 16.12.2014