Demi

23 x näin pääset eroon finneistä kotikonstein

23 x näin pääset eroon finneistä kotikonstein
Unohda finnien puristelu ja hammastahna! Listasimme vinkit, joiden avulla pääset oikeasti eroon finneistä.
Julkaistu: 20.11.2015

Puhdista oikein

1. Pese kasvot aamulla ja illalla puhdistustuotteella. Kasvojen iholle kertyy päivällä ja yöllä epäpuhtauksia ja ihon erittämää talia, eivätkä ne lähde pelkällä vedellä. Varsinkin jos meikkaat, ole supertarkka iltapesussa, jotta saat kaikki meikin rippeet pois iholta. 

2. Tehosta puhdistusta apuvälineillä, kuten pesusienellä tai kasvoille tarkoitetulla mikrokuituliinalla. Pese välineet hyvin käytön jälkeen. Likainen sieni vie epäpuhtauksia iholle. 

3. Valitse hyvät tuotteet. Kysy apua sopivien tuotteiden löytämiseen apteekista, kosmetiikkaosastolta, kosmetologilta tai lääkäriltä. Rasvaiseen, näppyläiseen ihoon purevat parhaiten hoitotuotteet, joissa on salisyylihappoa, bentsyyliperoksidia, vetyperoksidia tai glykolihappoa. Ne kuorivat ja kuivattavat finnejä tehokkaasti. Kuivalle iholle sopii parhaiten maitomainen puhdistustuote. 

4. Älä käytä mineraaliöljyjä ja vahoja sisältäviä meikkejä, ne tukkivat ihon. Tunnistat haitalliset aineet tuotteen kyljessä olevasta INCI-listalta muun muassa sanoista Ozokerite, Paraffinum Liquidum, Polybutene sekä Wax. 

5. Käytä kasvovettä pesun jälkeen. Käytä saman sarjan puhdistustuotetta ja kasvovettä, sillä ne täydentävät toisiaan. Kasvovesi palauttaa iholle normaalin pH-tason, joka muuttuu pesussa. 

Kosteutua myös rasvainen iho

6. Muista kosteutus. Levitä iholle, myös näppyläisille alueille, kosteusvoidetta heti kasvoveden käytön jälkeen. Käytä näppyläiselle iholle epäpuhtaan ihon kosteusvoidetta, joka ehkäisee finnejä eikä tuki ihohuokosia. Jos kasvoja pesee kuivattavilla tuotteilla ilman kosteutusta, tulee ihosta pintakuiva, mutta pinnan alta rasva ei katoa mihinkään. 

7. Käytä meikkivoidetta ja puuteria, koska ne suojaavat ihoa. Valitse rasvoittuvalle iholle tarkoitettu ei-komedogeeninen ja mattapinnan antava geelipohjainen meikkivoide. Hygieenisin tapa levittää meikkivoide on puhtain sormin.

8. Vältä hiuslakan ja muiden hiusmuotoilutuotteiden joutumista kasvojen iholle. Jos epäilet, että muotoilutuotteet lisäävät finnien määrää, älä käytä niitä otsatukassa ja muissa kasvoja koskettavissa hiuksissa. 

9. Suojaudu auringolta. Auringon uv-säteily lisää kuolleen solukon määrää iholla ja saattaa siksi pahentaa aknea. Rusketus saattaa luoda harhavaikutelman hyvästä ihosta, mutta todellisuudessa aurinko aiheuttaa jo parin viikon kuluessa lisää finnejä. 

 

Hyökkää finnin kimppuun yöllä

10. Jos näppy kuumottelee ihon alla, eli on vasta tuloillaan, haudo sitä lämpimään veteen kastetulla pikkupyyhkeellä aamuin illoin. 

11. Levitä orastavan finnin päälle yöksi desinfioivaa finnivoidetta. Jos finni on jo puhjennut, taputa sen päälle yöksi tippa sinkkipastaa.

12. Voit myös tehdä finnivoitetta itse. Lue ohjeet näppyjen nitistäjään!

13. Jos finni ei kadonnut yhdessä yössä, rauhoita ja kuori ihoaluetta meikin alle sopivalla, salisyylihappoa sisältävällä finnivoiteella.

 

Näpit irti finnistä

14. Älä puristele finnejä. Jos et pystynyt vastustamaan mielitekoa, minimoi vahinko levittämällä finnille desinfiointiainetta, kuten käsidesiä, ja hieromalla sen jälkeen iholle antiseptistä teepuuöljyä. 

15. Hammastahna kuivattaa vain finnin päällä olevaa ihoa, joten älä levitä hammastahnaa finneihin. Valitse mieluummin finnien hoitoon tarkoitettu geeli tai puikko, joka edistää näpyn paranemista.

 

Kuori ja naamioi säännöllisesti

16. Tehosta puhdistavan kasvonaamion vaikutusta höyryttämällä kasvot ennen naamion levittämistä. Keitä vesi kattilassa ja lisää veteen kasvojen höyryttämiseen tarkoitettua tuotetta tai kamomilla- tai salviateetä. Ota kattila pois levyltä ja pidä kasvoja höyryssä, pää pyyhkeellä peitettynä 5–10 minuuttia. Levitä sen jälkeen puhdistava naamio.

17. Jos näppyjä on paljon ja ihosi rasvoittuu herkästi, hoida ihoa syväpuhdistavalla naamiolla kerran viikossa. Savi ja turve imevät talit tehokkaasti ja vähentävät finnejä. 

18. Kuori iho 2–3 kertaa viikossa. Kuorinta poistaa ihon pinnalta kuollutta solukkoa, joka tukkii ihohuokosia. Kuorinnan jälkeen hoitotuotteet imeytyvät ihoon paremmin, ihon pinta on sileämpi ja väri kirkkaampi. Kuorinnan voi tehdä itse sekoittamalla suolaa tai keitettyjä kahvinporoja oliivi- tai kookosöljyyn. 

 

Ota huomioon myös nämä

19. Syö terveellisesti. Terveellinen, kasviksia, kokojyväviljaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio edistää ihon hyvinvointia. Juo 1-2 litraa vettä päivässä. 

20. Putsaa myös kännykkäsi viikoittain vaikkapa käsidesiin kostutetulla talouspaperilla.

21. Jos hiusrajassa tai poskilla on paljon tukkeutuneita huokosia, kokeile hiustenmuotoilutuotteiden vaihtamista. Jotkut tuotteet saattavat sisältää ihoa tukkivia ainesosia.

22. Varo suihkuttamasta hiuslakkaa iholle. Lakka muodostaa kovan, hengittämättömän kalvon, joka voi huonontaa ihon kuntoa.

23. Vaihda tyynyliina ja pyyhe kerran viikossa. Niihin kertyy rasvaa iholta ja hiuksista, ja ne voivat siksi lisätä ihon epäpuhtauksia.

Huom! Finnejä tulee joskus jokaiselle. Nämä neuvot ovat satunnaisten näppyjen hoitoon. Lue oireet, joista tunnistat ihotautilääkärin hoitoa vaativan aknen.

Asiantuntija: kosmetologi ja estonomi Marjo Ficher

Kommentoi »