Demi

14-vuotias tyttö kehitti sovelluksen nettikiusaamista vastaan

14-vuotias tyttö kehitti sovelluksen nettikiusaamista vastaan
Trisha Prabhu, 15, halusi saada nettikiusaamisen loppumaan kokonaan. Hänen loi yksinkertaisen ReThink-sovelluksen, joka saattaa muuttaa maailmaa.
Julkaistu: 21.4.2016

Aivot vaativat jarruja

Syksyllä vuonna 2013 amerikkalainen Trisha Prabhu oli juuri palannut koulusta, kun hän luki uutisen 11-vuotiaasta tytöstä, joka oli tehnyt itsemurhan jatkuvan nettikiusaamisen takia. Trisha ryhtyi tutkimaan ilmiötä enemmän ja järkyttyi tajutessaan, kuinka paljon samanlaisia tapauksia onkaan. 

Trisha alkoi kouluprojektinaan tutkia, ovatko nuoret ilkeämpi netissä kuin aikuiset. Trishan tutkimuksessa kävi ilmi, että 12-18-vuotiaat julkaisivat 40 prosenttia todennäköisemmin netissä jotain ilkeää kuin heitä vanhemmat ihmiset.

Lopullinen oivallus syntyi, kun hän luki, että murrosikäisen aivot toimivat kuin autot, joissa ei ole jarruja: täyttä vauhtia, ei harkintaa. Aivot eivät ole kehittyneet kylliksi, jotta nuori harkitsisi asioita ennen päätöksentekoa. Silloin Trisha keksi sen: hän auttaisi nuoria miettimään kahdesti, ennen kuin he julkaisevat jotain netissä. ReThink-ohjelma oli syntynyt.

"Haluan intohimoisesti lopettaa nettikiusaamisen sen lähteellä, ennen kuin vahinko on tapahtunut", Trisha sanoo TEDxTeen-tapahtumassa pitämässään puheessa.

Lähes kaikki päättvät olla kiusaamatta

Mobiililaitteelle ladattava ReThink-sovellus antaa hälytyksen, jos käyttäjä yrittää lähettää ilkeän viestin esimerkiksi keskustelupalstalle. Ilmoitus pyytää käyttäjää harkisemaan vielä toisen kerran. Testitulokset olivat hämmäsyttävät: 93 prosenttia nuorista käyttäjistä muutti mielensä eikä lähettänyt loukkaavaa viestiä.

Nerokas keksintö pääsi Googlen tiedemessujen finaaliin vuonna 2014. Trisha on puhunut sovelluksestaan muun muassa yliopistoissa ja saanut monta palkintoa. The Times -lehti nosti hänet viidentoista maailman fiksuimman nuoren listalle joulukuussa.

"ReThink osoitti, että ne muutamat sekunnit ennen lähetä-napin painamista voivat muuttaa koko tulevaisuuden", Trisha sanoo.

Tänä vuonna sovellus halutaan laajentaa myös tietokoneille. 

ReThink on ladattavissa iOS-laitteille ja Android-laitteille. Se löytyy hakemalla "rethinkwords" tai "rethink trisha". Kun sovelluksen lataa kerran, se toimii sekä viesteissä että kaikissa somekanavissa.

Katso Trishan inspiroiva puhe:

Kiinnostaako pelit, puhelimet, tietokoneet, vlogit tai koodaus? Demi on aloittanut Tytöt ja teknologia -hankkeen, josta saat tietoa ja inspiraatiota aiheesta.

Lue myös nämä jutut:

Kommentoi »