Demi

10 x vastaus opiskelupulmaasi

10 x vastaus opiskelupulmaasi
Mistä tiedän, mitä haluan opiskella? Mistä saisin opiskelumotivaatiota? Mitä pitää opiskella, jos haluaa yrittäjäksi? Lue vastaus jutusta.
Kuvat
Julkaistu: 7.9.2015

1. En tiedä yhtään, mitä haluan opiskella lukion / ammattikoulun loputtua. Mitä teen?

 • Alanvalinta tuntuu joskus toivottomalta. Oletko jo kokeillut avo-ammatinvalintatestiä? Ohjelma näyttää kamalan vanhalta, mutta on yhä ihan pätevä. 
 • Suosittelen myös ammatinvalinnanohjausta. Löydät sitä joko oman kaupungin TE-toimistosta tai sitten meiltä Työlinjalta.
 • Vinkkejä voit etsiä myös Ammattinetistä  ja Kun koulu loppuu -sivustolta.
 • Jos olet ammattikoulussa, oletko jo miettinyt, tahdotko jatkaa opintoja vai mennä töihin? Jos tuntuu, että kaikki on auki, keskustele koulusi opinto-ohjaajan kanssa tilanteestasi. Hän ehkä osaa auttaa.

2. Onko mitään ainetta, joka olisi järkevää ja hyödyllistä kirjoittaa yo-kokeissa, vaikka ei tiedä mitä haluaa opiskelemaan? 

Huolestuttaa miettiä kirjoituksia, kun ei tiedä mitä olisi tulevien opiskelujen kannalta viisasta kirjoittaa.

 • Yleisesti ottaen parhaiten pisteitä saa, kun menestyy hyvin kirjoituksissa. Tämän takia kannattaa valita omia vahvoja aineita. Jos olet opiskellut laajaa matematiikkaa ja kirjoitat sen, se avaa monia mahdollisuuksia. Vaikea kuitenkaan antaa yleispätevää vastausta, kun en tiedä vahvuuksiasi ja muita kiinnostuksen kohteitasi. Osaisiko opo auttaa sinua?

3. Haluaisin yrittäjäksi. Kannattaako minun hakea opiskelemaan kaupallisia aineita vai alalle, joka liittyy liikeideaani, ja ottaisin sitten kaupallisia aineita sivuaineiksi? ​

 • Useimmiten kannattaa opiskella sitä alaa, jonka yrityksen aikoo perustaa. Sitä kautta saat vankan ammattitaidon. Lisäksi kannattaa ottaa tutkintoon kaupallisia aineita tai suorittaa valmistumisen jälkeen yrittäjäkurssi. Yrittäjäkoulutusta löytyy esim. TE-toimistojen tarjoamista työvoimakoulutuksista. Kurssit ovat yleensä kuukauden tai parin mittaisia.

4. Tarvitseeko lukion suorittamiseen 3,5 tai 4 vuoteen mitään erityislupia tai -todistuksia?

Mielenterveysongelmieni takia tuntuu, etten pääse koko koulua edes läpi jos yritän samaan tahtiin kuin muut.

 • Erityislupia ei tarvita. Voit siis tehdä ihan rauhassa opintojasi hiukan verkkaisemmalla tahdilla.
 • Lukion tavoitteellinen suoritusaika on kolme lukuvuotta. Opiskeluaikaa voi halutessaan lyhentää tai pidentää. Lukion oppimäärä tulisi suorittaa enintään neljässä vuodessa. Tähän voi vielä hakea pidennystä. Silloin kuitenkin pitää olla perustellut syyt. Neljälle vuodelle ei vielä tarvi erivapautta hakea.

5. Miten pääsen opiskelemaan oppisopimuksella? 

 • Pääset opiskelemaan oppisopimuksella, jos löydät sopivan työnantajan. Työnantajan löytyminen on kaikkein haastavinta. Kun olet löytänyt työpaikan, ota yhteyttä oman kaupunkisi oppisopimustoimistoon. He auttavat sinua eteenpäin ja etsivät sinulle teoriaopetusta antavan oppilaitoksen.
 • Lähin oppisopimustoimisto ja lisätietoa oppisopimuksesta löytyy täältä.

6. Miten saan motivaatiota opiskeluun?

Olen nyt lukion ekalla, ja tulevaisuus ja ammatti tuntuvat hyvin kaukaisilta asioilta. 

 • Joskus motivaation löytäminen tuntuu vaikealta. Kaikilla on sellaisia hetkiä. Silloin päämäärä kannattaa palastella pienemmiksi paloiksi. Tuleva opiskelupaikka ja työpaikka varsinkin ovat niin kaukaisia päämääriä, että niistä on vaikea motivoitua.
 • Kokeile etsiä päämääriä hiukan lähempää. Aloita siis siitä, että päätät tänään kuunnella ja olla aktiivinen tunnilla. Ihan vain siksi, että sinulle tulee hyvä mieli, kun pystyt. Älä mieti liikaa kaukaisia asioita, vaan keksi itsellesi lähellä olevia helposti saavutettavia päämääriä. Muista palkita ja kehua itseäsi niistä pienistä onnistumisista, joita saavutat.

7. Millaisia opiskelutekniikoita kannattaisi käyttää? 

Aloitin juuri toisen vuoden opiskelut yliopistossa. Meillä on paljon tenttejä ja tentteihin aina laajat alueet luettavana. Tuntuu, että oikeanlainen rytmi ja opiskelutyyli puuttuu, mikä hidastaa ja vaikeuttaa ja laskee omaa motivaatiota.

 • Oikean rytmin löytyminen on tärkeää. Itse huomasin, että opinnot tehostuivat, kun löysin oman tavan omaksua ja pääsin rytmiin. Ensimmäinen vuosi voi olla hapuilua. Yritin googlettaa opiskelutaitojen kehittämistä. Hakusanalla löytyy vaikka mitä. Kannattaa tutustua. Vinkkejä voit hakea vaikka näistä Helsingin avoimen yliopiston neuvoista.

8. Kenelle voisin mennä puhumaan opiskeluun liittyvästä ahdistuksesta?

Aloitin juuri opiskelun yliopistossa.

 • Opiskeluun liittyvästä ahdistuksesta voisit jutella YTHS:n terveydenhoitopalveluissa. Jos ahdistus koskee enemmän opintoihin liittyviä käytännön asioita, ota selvää kuka auttaa opintosuunnitelman laatimisessa. Tärkeää on, että et jää yksin ahdistuksesi kanssa.

9. Haluaisin suorittaa koko lukion oppimäärän etänä. Miten se tapahtuu?

Olen päätoimisena opiskelijana ammattikoulussa.

 • Hienoa, että sinulla riittää opiskelumotivaatiota! Tutkin asiaa Otavan opiston nettilukion sivuilta. Koko lukion oppimäärää et voi suorittaa ammattikoulussa opiskellessasi ainakaan Otavan nettilukiossa. Yksittäisten kurssien suorittaminen onnistuu. Käy tutustumassa aiheeseen nettilukion sivuilla.
 • Opiskelu ja nettimateriaalit ovat ilmaisia, mutta kurssisuoritusten arvioiminen on maksullista silloin, kun opiskelet samanaikaisesti toisessa oppilaitoksessa. Kurssisuorituksen arviointi maksaa 120 euroa.
 • Nettilukiossa opiskeluun tarvitset tietokoneen ja nettiyhteyden. Näiden kulujen lisäksi nettilukiossa kustannuksia tulee oppikirjojen hankinnasta. Läheskään jokaiselle kurssille kirjaa ei kuitenkaan tarvitse hankkia. Kirjoja voi myös lainata kirjastosta tai ostaa käytettynä. 

10. Voiko olla kirjoilla opiskelupaikassa jos hakee yhteishaussa toiseen paikkaan?

Poikaystäväni sai opiskelupaikan mutta lykkäsi sitä vuodella armeijan takia. Keväällä hän aikoo hakea toiseen paikkaan. Kai hän voi pysyä toisen koulun kirjoilla, jos ei vaikka saisikaan opiskelupaikkaa?

 • Hienoa, että hänellä on opiskelupaikka odottamassa. Paikasta ei kannata luopua, jotta hänellä on jokin paikka, mihin mennä. Hän voi hakea opiskelemaan, vaikka pitäisi paikan. Vaihtoehtoja on seuraavanlaisia:

  1. Jos hänellä on jo korkeakoulupaikka ja hän hakee toiseen korkeakouluun, hän ei voi käyttää ensikertalaisille tarkoitettuja paikkoja. Korkeakoulut voivat varata osan paikoista ensikertalaisille. Mahdollisuutta ensikertalaisen paikkoihin ei ole, jos hän on jo kerran hyväksynyt opiskelupaikan, joten paikasta luopuminen ei vaikuta tilanteeseen.

  2. Jos hänellä on ammattikoulupaikka, se ei vaikuta millään tavalla korkeakouluhakuun.

  3. Jos hänellä on paikka ammattikoulussa ja hän hakee toiseen ammattikouluun, hän saa haussa vähemmän pisteitä, kun yksi paikka jo on. Hakeminen on silti täysin sallittua.

 • Kerralla hän voi aloittaa vain yhdet opinnot. Jos hänellä olisi ensi syksynä kaksi opiskelupaikkaan, hänen pitää vain valita kummat opinnot aloittaa.

Kysymyksiin vastasi koulutusneuvoja Kirsti TE-keskuksesta. Ne on poimittu Demi.fin keskustelusta, jossa Kirsti oli vieraana.

Näin piristät rankkaa opiskeluviikkoa - opiskeletpa mitä tahansa ja missä tahansa.

Kommentoi »