Demi

10 syytä, miksi sinunkin kannattaa avautua huolistasi

10 syytä, miksi sinunkin kannattaa avautua huolistasi
Omista ongelmista puhuminen on ensimmäinen askel kohti ratkaisua. Ainakaan näiden syiden takia ei kannata jättää kertomatta vaikeuksistaan.
Julkaistu: 15.2.2016

1. ”Minua hävettää”

Kerro silti. Niin noloa ongelmaa ei olekaan, etteikö joku muukin kärsisi samasta asiasta. Kun olet kerran avannut suusi, seuraavalle ihmiselle kertominen on jo helpompaa.

2. ”Vanhemmat suuttuvat”

Kämmäsitkö oikein kunnolla? Vanhemmat saattavat hermostua uuden puhelimen hajottamisesta tai menettää hetkellisesti luottamuksensa kännisekoilusta. He ovat kuitenkin enemmän huolissaan kuin vihoissaan. Vanhemmat haluavat auttaa lastaan, ja luottamus palautuu kyllä.

3. ”Tämä menee kyllä ohi”

Aika ei ratkaise ongelmia, vaan tarvitaan myös tekoja. Ei ole mitään syytä murehtia huolia yksin viikkotolkulla. Apua hakemalla voit estää ongelmien kasaantumisen ja esimerkiksi sen, että kodin tai kaverisuhteiden ongelmat alkavat haitata koulunkäyntiä. Myös terveysongelmiin on tärkeää hakea apua ennen kuin oireet pahenevat.

4. ”Olen pärjännyt tähänkin asti”

On hienoa, jos olet selvinnyt vaikeista tilanteista itsenäisesti. Elämän ei kuitenkaan kuulu olla jatkuvaa taistelua. Vaikka joku muu kärsisi pahemmista ongelmista kuin sinä, sinullakin on oikeus tulla kuulluksi ja saada apua.

5. ”Tämä on oma vikani”

Esimerkiksi kiusaaminen tai seksuaalinen häirintä ei ole koskaan uhrin vika, vaan syy on aina tekijässä. Jokainen toimii joskus hölmösti, mutta kukaan ei ansaitse henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Silloinkin jos olet vaikka näpistänyt tai tehnyt muuta tyhmää, tilanteen korjaamisesta ei tarvitse selvitä yksin.

6. ”Haluan selvitä yksin”

Avun hakeminen ei ole heikkouden merkki. Päinvastoin vaatii rohkeutta kertoa, että on hankalassa tilanteessa. Syömishäiriöt, masennus ja muut mielenterveysongelmat ratkeavat harvoin ilman muiden tukea.

7. ”Kaverini eivät kestäisi tätä”

Hyviin ystävyys- ja seurustelusuhteisiin kuuluu asioiden jakaminen. Kun uskallat kertoa huolistasi ja peloistasi, läheisesi oppivat tuntemaan sinut paremmin. Yleensä he haluavat olla avuksi parhaansa mukaan. Toisaalta hälytyskellojen kuuluu soida, jos epäilet, että kaverit ahdistuvat ongelmistasi. Silloin asia on luultavasti niin vakava, että on syytä mennä terveydenhoitajan, koulukuraattorin tai muun ammattilaisen puheille.

8. ”Kukaan ei ymmärrä”

Älä aliarvioi läheisiäsi. Kaksi päätä keksii aina enemmän ratkaisuehdotuksia kuin yksi. Ratkaisu saattaa tulla myös omasta suustasi, kunhan pääset ajattelemaan ääneen jollekulle. Vertaistukea voit löytää vaikkapa Tyttöjen talojen tukiryhmistä.

9. ”Kaikki saavat tietää”

Joistakin asioista ei tee mieli kertoa edes läheisille kavereille. Ei olekaan itseisarvo kertoa ongelmista mahdollisimman monelle, vaan tärkeintä on saada apua. Älä pelkää kertomisen seurauksia. Terveydenhoitajilla, sosiaalityöntekijöillä ja muilla ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, eivätkä he ryhdy toimiin vasten tahtoasi. Esimerkiksi MLL:n Nuortennetistä ja Nuorten elämä -sivustolta voit etsiä kuunteluapua täysin nimettömänä.

10. ”Kertominen ei kuitenkaan auta”

Jo pelkkä puhuminen helpottaa oloa. Aikuiset ja erityisesti ammattilaiset, kuten koulupsykologi, voivat keksiä huoliisi ratkaisuja, joita et itse ole tullut ajatelleeksi. Joskus läheiset tai ammattilaiset eivät osaa auttaa juuri sinua. Avun saaminen on niin tärkeää, ettet saa silti luovuttaa. Joskus apua pitää hakea useammasta eri paikasta.
Asiantuntija: Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Satu Tallgren
Kaipaatko kuuntelijaa? 
MLL:n auttaviin palveluihin voit ottaa yhteyttä maksutta, nimettömästi ja luottamuksellisesti. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella.
Lasten ja nuorten chat päivystää ma, ti ja ke klo 17–20.
– Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) päivystää ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.  Sunnuntaina 20.11. Lasten ja nuorten puhelin on poikkeuksellisesti auki klo 12-21.
Kirjepalveluun voit kirjoittaa 24/7. Saat vastauksen kahden viikon sisällä.
Kommentoi »