Demi

10 vinkkiä valokuvaajalle

10 vinkkiä valokuvaajalle
Haluatko ottaa parempia blogikuvia tai ikuistaa lomamatkan? Ota käyttöön nämä vinkit!
Julkaistu: 4.7.2013
1. Valokuvaamiseen ei tarvita järjestelmäkameraa. Pieni pokkari tai hyvä kamerakännykkä on kevyt ja sopii harrastajalle. Opettele pitämään kameraa aina mukana – ahkera kuvien näpsiminen ja niiden sisältö on tärkeämpää kuin tekniikka.
2. Kaiva esiin kamerasi käyttöohje - ihan oikeasti. Se pelastaa monelta epäonnistuneelta otokselta.
3. Automaattiasetuksilla pärjää pitkälle. Tutustu kuitenkin kamerasi ISO- ja valkotasapainoasetuksiin. ISO-säädöllä voidaan muuttaa kameran valoherkkyyttä. Mitä hämärämpi tila, sitä suuremmaksi luku kannattaa muuttaa. Valkotasapainoa (white balance) voi säätää valitsemalla sopiva asetus, kuten keinovalo,  päivänvalo tai pilvisyys. Ne löytyvät kamerasta valmiina.
4. Kamerapuhelimessa ja pokkarissa kuvan laatu kannattaa säätää mahdollisimman tarkaksi, jotta kuvat näyttävät hyvältä myös koneen ruudulta. Mene myös lähelle kohdetta, sillä objektiivi eli linssi on usein järjestelmäkameraa kehnompi eikä zoomaaminen onnistu hyvin.
5. Suosi luonnonvaloa keinotekoisten lamppujen sijaan. Auringonvalo on parhaimmillaan silloin, kun taivaalla on ohuita pilviä, sillä ne pehmentävät kovan paisteen. Kokeile ottaa kuvia sekä auringonvalossa että varjossa.
6. Kameran salama aiheuttaa joskus vahvan varjon kuvattavan kohteen taustaan. Teippaa pala valkoista paperia salaman ympärille tötteröksi. Paperi suodattaa osan salamavalosta ja pehmentää jyrkät varjot.
7. Ihmiset tekevät kuvista mielenkiintoisia. Kaunis kuva auringonlaskusta on heti kiinnostavampi, kun siitä löytyykin vaikkapa kärrynpyörää tekevä hahmo. Muista aina pyytää lupa, ennen kuin kuvaat muita.
8. Rajaa ihmiset oikein. Kuvan tulisi katketa nivelien välistä, kuten olkavarresta, mahasta tai reidestä. Kuvan rajaaminen esimerkiksi ranteen kohdalta saa kohteen näyttämään siltä, että häneltä puuttuu käsi. Samaa sääntöä voi soveltaa esineisiin, kuten tuolinjalkoihin.
9. Keskellä kuvaa nököttävä kohde vaikuttaa usein tylsältä. Jaa kuva mielessäsi kahdella pysty- ja vaakasuoralla viivalla kuuteen osaan. Voit rikkoa kuvan tasapainoa sijoittamalla kohteen johonkin neljästä viivojen tekemästä leikkauspisteestä eli kultaiseen leikkaukseen.
10. Tarkista ennen laukaisimen painamista kaksi asiaa: kuvan reunat ja kuvauksen kohteen reunat. Sattuuko kuvattava henkilö seisomaan niin, että puu näyttää töröttävän suoraan hänen päästään? Entä onko kuvan laidalla jokin häiritsevä tekijä, kuten reppu?
Kommentoi »