Demi

10 tapaa tukea lasten ja nuorten itsetuntoa #kaunislupaus

10 tapaa tukea lasten ja nuorten itsetuntoa #kaunislupaus
Sosiaalinen media on vääristänyt kauneusihanteemme. Mitä voimme tehdä asialle?
Julkaistu: 29.12.2019

1. Lupaan puhua lempeästi omasta ulkonäöstäni

Esimerkin voima on valtava lapsen ja nuoren itsetunnolle. Kyse on pienistä teoista. Kun seuraavan kerran tuskailet peilin edessä tai pukuhuoneessa, voisitko nielaista ikävät sanasi – ja kenties sanoakin jotain kilttiä?
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Oma äitini haukkuu aina itseään. Hän seisoo peilin edessä ja listaa asioita, joita inhoaa itsessään. Jos hän ottaa itsestään kuvia, hän etsii niistä kaikki mahdolliset virheet. Se vaikuttaa minuun paljon, ja olen huomannut tekeväni samaa. Toivon, että hän oppisi rakastamaan itseään.”
”Valmentajani käyttäytyy itsevarmasti, mutta on kertonut, että hänkin kokee ulkonäköpaineita. Hän puhuu itsestään armollisesti, ja tuntuu hyvältä, että hän osaa kehua itseään. Hän on saanut myös minut tuntemaan itseni kauniimmaksi ja itsevarmaksi.”

2. Lupaan, etten arvostele lapsen tai nuoren ulkonäköä tai tyyliä

Ulkonäön arvostelu voi haavoittaa lapsen ja nuoren itsetuntoa. Esimerkiksi painoon, ihoon tai hiuksiin liittyvät kommentit satuttavat ja jäävät usein mieleen vuosikausiksi. Myös vaatteisiin ja meikkiin puuttuminen voi pahentaa epävarmuutta, kun lapsi tai nuori rakentaa identiteettiään.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Nuorempana tuntui pahalta kuulla sukulaisteni kommentteja huonosta ihostani ja vihjailua siitä, että pitäisi lopettaa herkkujen syönti, jotta iho paranisi.”
”Vanhempiani ei miellytä tyylini. He sanovat suoraan, jos esimerkiksi meikkini on heistä ruma. Toivoisin, että he voisivat olla edes hiljaa, jos en miellytä heitä,.”
”Äiti ei puhu minun ulkonäöstäni hyvää eikä pahaa, mikä on hyvä. Se antaa tunteen, että sillä, miltä näytän, ei ole mitään väliä. Hän rakastaa minua ihan sama minkä näköinen olen.”

3. Lupaan näyttää teoillani, ettei ulkonäkö estä nauttimasta elämästä

Esimerkin voima on valtava lapsen ja nuoren itsetunnolle. On tärkeää nähdä, etteivät vatsamakkarat estä uimarannalle menemistä ja että juhlafiilis voi löytyä, vaikka iho olisi huonossa kunnossa. Mitä hauskaa tekisitte yhdessä?
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Äitini arvostelee ulkonäköään ja lähtee esimerkiksi lenkille aina vain laihtumisen toivossa eikä liikunnan ilosta.”
”Äitini käskee minua joskus laittamaan enemmän meikkiä, jotta näyttäisin juhlavammalta.”
”Äitini voi lähteä kaupungille laittautumatta. Hän ei välitä yhtään muiden mielipiteistä. Äiti myös puhuu itsestään hyväksyvästi ja hyväksyy oman kehonsa virheet. Haluaisin ottaa opiksi hänen suhtautumisestaan ulkonäköönsä.”

4. Lupaan kertoa, että lapsi tai nuori riittää omana itsenään

Jokainen lapsi ja nuori haluaa kuulla, että kelpaa sellaisena kuin on. Varsinkin murrosiän muutosten aikana itsetunto voi heitellä paljon – ja myös kouluun ja harrastuksiin liittyvät paineet lisäävät usein epävarmuutta. Silloin on tärkeää kuulla aikuisilta, että riittää omana itsenään.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Äitini arvostelee toistuvasti ulkonäköäni. Hän saattaa esimerkiksi saunassa kommentoida minun joko laihtuneen tai syöneen liikaa.”
”Olen käynyt muutaman kerran juttelemassa lukioni kuraattorin kanssa. En ehkä suoranaisesti ulkonäköpaineista, mutta olen puhunut hänelle niistäkin. Hänestä on tullut tärkeä henkilö itselleni. Tuntuu todella voimaannuttavalta, kun joku sanoo, että riitän ja olen paras tällaisena kuin olen.”

5. Lupaan, etten kohtele lapsia ja nuoria eri tavoin sukupuolen mukaan

Ahtaat sukupuoliroolit voivat ahdistaa kaikkia – ja varsinkin silloin, jos lapsi ei koe olevansa perinteisellä tavalla tyttö tai poika ja jos hän ei identifioidu syntymässä määriteltyyn sukupuoleensa. Unohda siis ”tyttöjen ja poikien jutut” ja tue lasta olemaan oma itsensä.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Moni olettaa, että tytöt ovat pitkähiuksisia, muodinmukaisia ja meikkiä käyttäviä. Minua häiritsevät kuitenkin eniten stereotypiat, joissa tytöt ovat persoonaltaan ja luonteeltaan tietynlaisia. Kukaan ei saisi tulla sanomaan, että ’tuo ei ole tyttömäistä, et voi tehdä noin’.”
”En ole pystynyt kuvittelemaan itseäni mihinkään sukupuoleen. Minua pelotti kertoa äidilleni, vaikka hän on tosi hyväksyvä ihminen. Kun sanoin, etten ole tyttö, äitini vastasi, että tiesi sen jo. Olen tosi onnellinen, että äitini tukee minua.”

6. Lupaan, etten arvostele muiden ulkonäköä – varsinkaan lapsen tai nuoren kuullen

Lapset ja nuoret peilaavat usein itseään kielteisiin kommentteihin, vaikka ne kohdistuisivat esimerkiksi julkkiksiin. Mitä enemmän ulkonäöstä puhutaan, sitä tärkeämpänä sitä pidetään elämässä. Keksitään siis parempia puheenaiheita!
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Pappani arvostelee ääneen tuntemattomien ihmisten ulkonäköä, joita näkee televisiossa tai kadulla. Pistää miettimään, mitä hän ajattelee minusta.”
”Mielestäni ihmisten pitäisi lopettaa muiden ulkonäön kommentoiminen kokonaan. Vaikka kommentti olisi positiivinen, se voi sytyttää negatiivisen ajatuksen.”

7. Lupaan kertoa lapsille ja nuorille, ettei muiden mielipiteistä pidä välittää liikaa

Terveeseen itsetuntoon kuuluu, että uskaltaa tehdä omaan elämään liittyviä päätöksiä ja ettei anna muiden mielipiteille liikaa painoarvoa. Se ei ole aina helppoa. Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee kannustusta, jotta uskaltaa olla oma itsensä.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Äiti on sanonut, etten saisi meikata haluamallani tavalla, koska se tekee minusta lapsellisen pellen. Toivoisin, että hän keskittyisi itseensä ja antaisi minun tehdä omat päätökseni. On inhottavaa ja ahdistavaa, kun joku yrittää estää minua ilmaisemasta itseäni ulkonäköni kautta.”
”Tätini on puhunut siitä, kuinka ei kannata välittää, mitä muut ajattelevat naamastani ja kropastani. Hän on myös sanonut, että minun pitäisi olla ylpeä itsestäni. Se tuntuu hyvälle ja antaa itsevarmuutta.”

8. Lupaan kehua lapsia ja nuoria – erityisesti muusta kuin ulkonäöstä

Monipuolisilla kehuilla voi auttaa lasta ja nuorta rakentamaan vahvan itsetunnon, joka ei perustu siihen, miltä näyttää. Toki ulkonäöstäkin saa sanoa kivasti, mutta ulkonäöstä puhuminen korostaa sen arvoa. On parempi kehua luonteenpiirteitä ja etenkin sitä, mitä lapsi tai nuori on tehnyt.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Isoäitini aina välillä muistuttaa, että minusta on tullut pullukka. Se ahdistaa minua ja saa olon tuntumaan rumalta. Toivoisin häneltä ymmärrystä ja kehua, että olen kaunis juuri sellaisena kuin olen.”
”Pianonsoiton opettajani kertoo aina, kuinka lahjakas olen. Haluan kiittää häntä siitä, että hän on saanut minut luottamaan itseeni ja toteuttamaan unelmiani sekä olemaan välittämättä muiden mielipiteistä.”

9. Lupaan osoittaa teoillani, ettei ulkonäkö ole tärkeää

Esimerkin voima on valtava lapsen ja nuoren itsetunnolle. Jos käytämme paljon aikaa ja energiaa kehomme muokkaamiseen tai peilikuvasta murehtimiseen, välitämme samalla ulkonäkökeskeistä arvomaailmaa.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Itsetuntooni vaikuttavat aikuiset, jotka kehuvat jatkuvasti sillä, että käyvät salilla joka päivä monta kertaa ja juovat vain smoothieita. Ylimenevä terveysintoilu tuntuu pahalta. Tulee olo, että minunkin pitäisi laskea kaloreita ja vetää jatkuvaa rääkkitreeniä...”
”Valmentajani ei nosta ulkonäköä keskeiseksi asiaksi oikeastaan missään eikä ole koskaan kommentoinut omaa ulkonäköään negatiivisesti. Hän on itsevarma ja vahvan oloinen ihmisenä, ja se heijastu hänen valmentamiinsa nuoriin.”

10. Lupaan olla läsnä – kuuntelen lasta tai nuorta enkä vähättele hänen huoliaan

Kuulluksi tuleminen on ensiarvoisen tärkeää ihan jokaisen itsetunnolle. Vaikka et voi suojella lasta tai nuorta kaikelta epävarmuudelta, voit auttaa käsittelemään sitä. Läsnäolo ei vaadi ihmeellisiä temppuja – riittää, että olet kiinnostunut kuulemaan, mitä lapsella tai nuorella on sanottavana.
Nuoret kertovat: tältä aikuisten puhe tuntuu
”Vanhempani eivät osaa olla minulle henkisenä tukena. Tuntuu, että ainoa asia, joka heitä kiinnostaa, on koulumenestykseni.”
”Vanhempani varmasti tukisivat minua, mutta en ole uskaltanut puhua heille ulkonäköpaineistani.”
”Isotätini osaa lämmittää ja valaista koko huoneen läsnäolollaan ja on auttanut minua tajuamaan, kuinka paljon tärkeämpiä asioita elämässä on kuin ulkonäkö. Hän suhtautuu itseensä ja kaikkiin muihin rennosti ja rakastavasti. Se tuntuu hyvältä ja lohdulliselta.”

Mitä sinä voisit tehdä tukeaksesi lasten ja nuorten itsetuntoa? Tee #kaunislupaus ja jaa se muille osoitteessa demi.fi/lupaus

Kommentoi »