Demi

10 kirjaa, jotka sinun täytyy lukea kesään mennessä

10 kirjaa, jotka sinun täytyy lukea kesään mennessä
Poimimme kiinnostavimmat uutuuskirjat kevään ja kesän valikoimasta.
Julkaistu: 11.2.2016

1. J. K. Rowling: Harry Potter and the Cursed Child

J. K. Rowling yllätti Harry Potter -fanit ilmoittamalla, että heinäkuun viimeisenä päivänä julkaistaan jatko-osa Potter-saagalle. Kirjan nimi on viittaa kirottuun lapseen ja se ilmestyy Harryn syntymäpäivänä. Tapahtumat sijoittuvat 19 vuoden päähän edellisestä kirjasta. Harry työskentelee taikaministeriössä ja on kolmen kouluikäisen lapsen isä. Tarina keskittyy Harryn poikaan Albus Severukseen, jonka on vaikea kulkea tunnetun isänsä jalanjäljissä.

Tuleva kirja ei ole aivan samanlainen kuin aiemmat osat, sillä se on koottu näytelmän käsikirjoituksesta. Harry Potterin seikkailuja nimittäin pääsee näkemään ensi kesänä myös teatterissa Lontoossa. Fanien toiveesta Rowling päätti julkaista kaksiosaisen näytelmän myös kirjana.

2. Kiera Cass: Valinta

Romanttinen fantasiakirja aloittaa Kiera Cassin huippusuositun The Selection -kirjasarjan. Tarinaa on kuvattu Nälkäpeliksi ilman verenvuodatusta. 35 tyttöä kilpailee mahdollisuudesta päästä viettämään luksuselämään upeaan linnaan ja voittamaan komean prinssin sydän. Kirjan päähenkilöä Americaa hulppeä elämä ei kiinnosta, mutta tavattuaan prinssin hän alkaa kyseenalaistaa arvomaailmaansa.

Sarjan kirjoja on pelkästään Yhdysvalloissa myyty 3 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti 2,5 miljoonaa. Kirjasarjasta ollaan juuri tekemässä ensimmäistä elokuvaa.

3. K. K. Along: Kevätuhri

Jade herää pimeässä metrovaunussa, ainoana henkiinjääneenä. Mystinen mullistus on surmannut ihmiset ja vienyt sähköt, ja Helsinki on aavemaisen autio. Kunnes eräältä ­parvekkeelta kuuluu huuto. Kevätuhri on kotimaisen jännärisarjan ensimmäinen osa. Joukko nuoria koettaa selviytyä yhdessä ilman kännyköitä, sähköä ja aikuisten apua. Roadtripillä halki Etelä-Suomen he kohtaavat ystäviä ja vaarallisia vihollisia. 

Kirjassa yhdistellään vetävästi maailmanlopun meininkiä, kauhua ja seikkailua. 

4. Mintie Das: Storm Sisters 1 – kuohuva maailma

Storm Sisters -kirjasarjan ensimmäinen osa vie 1780-luvun myrskyisille merille, joilla seikkailee viisi rohkeaa ja itsenäistä tyttöä. He eivät anna kenenkään lannistaa itseään vaan vaativat tasa-arvoa ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta. Kirjailija Mintie Das on elänyt lukuisissa eri maissa. Hän asui Suomessa 13-vuotiaana isänsä työn vuoksi ja palasi tänne aikuisena. Hän kutsuu kirjaansa rakkauskirjeeksi suomalaisille, joita hän kuvailee oudoiksi, hulluiksi ja mahtaviksi.

5. Laura Lähteenmäki: Nutcase

Kun Saimin kaksosveli Juho muuttaa pois kotoa, elämästä tulee tyhkää. Pian Saimin seuraamissa blogeissa alkaa tapahtua kummallisia asioita, jotka tuntuvat liittyvän hänen elämäänsä. Nutcase imaisee mukaansa nopeasti ja saa jopa trillerimäisiä piirteitä. Kirjaan liittyen on julkaistaan myös blogi. Se tuo lukuelämykseen uuden tason.

6. Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin 

Pelko ihmisessä -kirjasta tutun Siri Kolun maaliskuussa ilmestyvä romaani kertoo Petrasta, joka odottaa sukupuolenkorjausleikkausta. Petra on oikeasti Peetu, ja hän täyttää kesällä 18 vuotta. Silloin hän voi vihdoin tulla omaksi itsekseen.

7. John Green: Teoria Katherinesta

John Greenin neljäs suomennettu teos ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 2006. Se kertoo lapsinero Colinista, joka jostain syystä päätyy aina seurustelemaan Katherine-nimisten tyttöjen kanssa. Kun Colinin sydän särkyy jälleen kerran, hän lähtee kaverinsa kanssa road tripille ja päättää löytää rakastumisen kaavan. Suomennos ilmestyy toukokuussa. Greenin Kaikki viimeiset sanat -kirjasta ollaan muuten työstämässä elokuvaa, joka ilmestyy ensi vuonna.

8. Marja-Leena Tiainen: Viestejä Koomasta

Ysiluokkaa edeltävänä keväänä Silva hyppää kavereiden yllyttämänä sillalta ja on hukkua jokeen. Hän herää oudossa Kooma-nimisessä paikassa, jossa on muita elämästään taistelevia. Heiltä Silva saa viestejä eläville. Kun Silva palaa tajuihinsa, hän päättää viedä viestit perille. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

9. Sophie Kinsella: Himoshoppaaja korjaa potin

Supersuositun chick lit -sarjan uusimassa osassa Becky lähtee etsimään kadonnutta isäänsä ja päätyy Ls Vegasiin. Samalla Becky yrittää korjailla säröilevää ystävyyssuhdettaan. Suomennos ilmestyy kesäkuussa.

10. Rick Yancey: Viides aalto – Viimeinen tähti

Hyytävän trilleritrilogian päätösosa ilmestyy toukokuussa. Miten lopulta käy Cassien ja muiden Maahan kohdistuneesta hyökkäyksestä selvinneiden nuorten – ja koko maapallon? 5. aallon ykkösosa nähdään maaliskuussa elokuvana.

Lue myös

Kommentoi »