Mainos
Mainos

Kirjoituspiiri Mustepisara

Perustettu: 06.01.2017 / Novellit

Kirjoituspiiri Mustepisara

Aihe 2
Helmikuu

***

Tarina alkaa siitä kun päähenkilö on kävelemässä (kotiin) kun tajuaa että häntä seurataan.
(crybaby2 1.2.)

***

Tarinan päähenkilö herää pimeältä käytävältä jonka toisessa päässä on valo ja toisessa tyhjyys.
(luciadream 1.2.)

Vara-aiheet:

- Puhelin soi. Hahmosi tunnistaa numeron lapsuudenkotinsa numeroksi, ja kun hän vastaa, hän kuulee tutun äänen. Se on hän itse lapsena.

- Kirjoita synkkä/pelottava tarina, jonka ensimmäinen lause on lastenlorusta/-laulusta.

- “Hän ilmestyi ovelle läpimärkänä, mustelmilla ja glitterin peitossa.” (Jatka tästä.)

- Kaikki maailman lukot sulkeutuvat yhtäkkiä. Mitä sitten tapahtuu? (Mihin ihmiset jäävät, kenen kanssa jne.)

- Kirjoita satu, joka alkaa sanoilla "Olipa kerran".

- RUNO: elämäsi surullisimmasta tapahtumasta

- RUNO: elämäsi kauneimmasta tapahtumasta

- NOVELLI: tärkeimmän kappaleesi pohjalta

- TARINA: Aloita sanoin: "Luulin sen olleen sinä, mutta..."

- Lisää voit ehdottaa koko ajan esim. demilän vieraskirjaan tai yhteiseen keskusteluun!

KIRJOITUSAIHEEN EHDOTTAMINEN

Joka kuukausi annetaan kaksi aihetta, jotka tulevat eri jäseniltä. Aiheet voivat olla otsikoita, kuvia, videoita, musiikkia... Ihan mitä vain! Jos tekstilaji (esim. runo) mainitaan, tulee tehtävä suorittaa sitä noudattaen.

Kuukauden kirjoitusaiheet tulee esittää jäsenlistan mukaan viimeistään ensimmäinen päivä sitä kuuta. (Tammikuu on poikkeus, sillä piiri ei alkanut aivan kuun alusta!)

Vara-aiheista valitaan ensimmäinen silloin, kun vuorossa ollut piirin jäsen ei ole aihetta antanut viimeistään kuun ensimmäisen päivän aikana. Vuoro skippaantuu siltä, jolla oli aiheenehdotusvuoro.

Kerro muille millainen kirjoittaja olet!

Voit kertoa esimerkiksi kuinka kauan olet kirjoittanut, mitä yleensä kirjoitat, mistä tykkäät kirjoittaa, mitä et ole kirjoittanut tai mistä on vaikeaa kirjoittaa. Onko sinulla kirjoitustavoitteita, jos on, niin millaisia?

Olet myös vapaa kertomaan ylipäätään itsestäsi jotain muille piiriläisille, jos tahdot :) Lisätään kuvaukset omiin keskusteluihimme!

AIHE 1
Tammikuu 2017

Otsikkotehtävä: Jättiläisten valtakunta

(rak_sumi 8.1.2017)

*

"Kirjoita tarinaasi kauhein mahdollinen loppu."

(viplaiffii 9.1.2017)

OHJEISTUSTA PIIRIN TOIMINTAAN

Jokainen pyrkii kirjoittamaa yhden tekstin joka kuukausi annetun aiheen mukaan.

Aiheet annetaan jäsenlistan mukaisessa järjestyksessä. Oman vuoron näkee demilän jäsenlistasta. Huomaathan, että kuukausi voi vaihtua omalla kohdallasi jos joku jää piiristä pois.

Joka kuukausi annetaan kaksi aihetta, jotka tulevat eri jäseniltä. Aiheet voivat olla otsikoita, kuvia, videoita, musiikkia… Ihan mitä vain! Tekstilajia ei ole pakko mainita.

Jokainen pyrkii kommentoimaan toisten tekstejä. Tässä aktiivisuus palkitaan: sille, joka usein kommentoi toisten tekstejä, sataa kommentteja omaan tekstiin. Kommenttien antamiseen ja vastaanottamiseen vinkkejä demilässä.

Kaikki omat tekstit julkaistaan yhteen keskusteluun, johon muut voivat kommentoida. Helpointa on luoda keskustelu demilän kautta, jolloin kaikki ovat samassa paikassa. Otsikoi keskustelusi "Kirjoituspiiri Mustepisara - *omanimerkkisi*" Tarkistathan myös että keskustelusi menee Novellit-alueelle!

VINKKEJÄ PALAUTTEEN ANTAMISEEN

Arvosta aina toisen kirjoitusta. Oli teksti mielestäsi huonoa tai hyvää, muista, että se saattaa olla todella henkilökohtainen kirjoittajalle. Oman mielipiteen saa esittää, mutta tee se kohteliaasti.

*

Anna kritiikkiä aina tekstistä, älä kirjoittajan persoonasta. Turha haukkuminen ei hyödytä ketään.

*

Muista kehua, mutta myös nostaa kehittämisen paikat esiin. Miksi teksti toimi/ei toiminut, oliko siinä jotakin erityisen hienoa, vai miksi et oikein innostunut?

*

Perustele mielipidettäsi. Omasta tekstistä nouseva keskustelu lämmittää mieltä, ja välillä on kivaa olla eri mieltäkin. Tämä on yksi selkeimmistä kehityskohdista, joka sekä kirjoittajan että palautteen antajan kannattaa hyödyntää!

*

Paras palaute on huolellinen ja monipuolinen. Kirjoittajan kiitokset ovat sen vaivan arvoisia!

VINKKEJÄ PALAUTTEEN VASTAANOTTAMISEEN

Palautteen antaja on käyttänyt vapaaehtoisesti aikaansa kommentoidakseen tekstiäsi (joskus jopa yli tunnin!), joten on kohteliasta vastata palautteeseen.

*

Kritiikki ei hauku sinua henkilönä, vaan antaa mahdollisuuksia kehittää kirjoittamistasi. Voit perustella tekemiäsi valintoja, mutta selvistä virheistä on turha alkaa väittelemään. Oikeinkirjoitussääntöihin löytyy linkkilistaa demilästä, jos kaipaat muistinvirkistystä!

*

Palaute kannattaa ottaa aina siitä näkökulmasta, että siitä on hyötyä sinulle. Käy itseksesi jokainen kohta huolellisesti läpi: näin voit esim. välttää yleisimmät kirjoitusvirheesi jatkossa, jos palaute koskee niitä.

*

Jos tekstistäsi ei jostain syystä pidetä, älä lannistu. Ehkä lukija ei vain kuulunut juuri kohderyhmääsi tai tekstin tyyli ei tällä kertaa iskenyt!

*

Vaikka ärsyyntyisit palautteesta, pysy kohteliaana. Lähde vaikka lenkille ennen kuin vastaat niin et pura tunteitasi kommentoijaan.

VINKKEJÄ TEKSTIN KIRJOITTAMISEEN

Kirjoittamiseen voi olla välillä vaikea löytää tiettyä rutiinia, mutta tässä on joitakin keinoja, jotka saattavat helpottaa tekstin syntyä ja muokkaamista.

*
Mitä enemmän kirjoitat, sitä enemmän voi valmista materiaalia syntyä. Mieluummin karsi tekstiäsi, kuin yritä väkisin keksiä lisää täytettä.

*

Tekstiä ei kannata kirjoittaa suoraan demin tekstikenttään, vaan esim. Wordiin tai johonkin pilvipalveluun. Näin se pysyy tallessa, eikä kirjoittamista tarvitse kiirehtiä kerralla valmiiksi, vaan voit rauhassa edetä tekstisi kanssa.

*

Oikolue, oikolue, oikolue! Vielä se viimeinenkin kerta ennen julkaisemista auttaa laittamaan yhdys sanat yhdyssanoiksi, kappalejaot kohdilleen (demi sekoilee usein tämän kanssa ja teksi onkin yhtäkkiä pötkönä!!) ja pilkut paikalleen. Huoliteltu teksti antaa lukijalle heti paremman ensivaikutelman.

Jäsenet (suluissa oma vuoro antaa aihe)
rak_sumi (tammikuu)
luciadream (helmikuu)
crybaby2 (helmikuu)
Palanen (maaliskuu)
heippakaikki (maaliskuu)
kirahviunelmat (huhtikuu)
viplaiffii (huhtikuu)
Gepardikinonkissa (toukokuu)
Miniclick (toukokuu)
elnatar (kesäkuu)
dontletmedrown (kesäkuu)
kiinankarviainen (heinäkuu)
haavanlehti (heinäkuu)
masalisko (elokuu)
Laukuri (elokuu)
unisiipi (syyskuu)
×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.